ערלה בעץ מחקר

השאלה: לרב שלום. הרב במאמרו טעימת פירות ערלה לצורכי מחקר באמונת עיתך 85 דן האם מותר לטעום מפירות ערלה. רציתי לשאול האם יש חיוב ערלה בפירות מחקר, או שהמה יש לדמותו לנטעו לסייג. מאחר ומטרת המחקר אינה לצורך הפרי אלא לצורך המידע. ובמידה ויתקבל מידע משמעותי על חשבון הפירות, החוקר יעדיף את המידע ולא את הפרי. ובמיוחד במחקרים אשר בוחנים את הגידול במקומות שאינם מתאימים לגידול. ובידעיה שהדבר עלול לפגוע באיכות ובכמות הפירות. או שהמה יש לחלק בין מחקר לצורך השבחת הזן שבו המטרה הסופית היא הפרי, לבין מחקר שבו הפרי חשוב פחות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ד אדר תשע"ז 12:02

בס"ד

שלום וברכת ד'

עיין שו"ע ס' רצד סעי' כג, שהסייג והעצים אינם תנאי מתיר בפני עצמו, אלא צריך שגם יהיה ניכר שניטע לצורך סייג, דהיינו צורת הגידול היא צריכה להוכיח שאין כאן פירות רגילים, עצם הכוונה לבדה לא מועילה. ועל כן בחממות מחקר שהנטיעה רגילה (לא בצפיפות וכדו') צריך שיהיה ניכר שניטע למחקר.

כמו כן הנוטע לסייג ומאכל הרי זה חייב בערלה, וכאן בודאי שרוצים גם לאכילה וגם לבדיקות וא"כ יש כאן חיוב ערלה. כל ההתר בסייג שרוצה רק לסייג, אבל כשיש רצון גם לאכילת פירות אין הסייג לבדו מתיר.

לעניין ערלה בעצי מצוה נפסק (רצד סעי' כד) שיש בהם ערלה למרות שאיננו רוצה באכילתם בפועל אלא את הפרי, וגם במחקר הוא רוצה את הפרי וגידולו לא כעצים אלא את הפרי עצמו כאתרוג ולולב.

על כן יש מקום לדון בעצי מחקר אם יהיה ניכר שהם מחקר וכן אין שמוש כלל בפירות לאכילה, אבל אם יש כוונות משותפות אין להתיר.