ערלה בעצי פרי מפוקחים

השאלה: קראתי בעניין רב ב"עולם הרבנות" גליון מספר 07 על פרוייקט "שתילים מפוקחים", שמכון התורה והארץ שותף בו לפי הכתבה. אני קונה עצי פרי מפעם לפעם לגינה הפרטית שלי במשתלות כמו "משתלת קוקטייל הצמחים" בירושלים, ומשתלות אחרות. לפי הכתבה ב"עולם הרבנות", כמעט כל השתילים היום מפוקחים וכבר אינם ערלה. האם זה אומר שאני יכול להניח ששתיל שאני קונה במשתלות אצלי כבר אינו ערלה, ואם אני שותל אותו בלי לפורר את גוש האדמה, אני לא צריך לספור מחדש שנות ערלה? תודה ושנה טובה, איתן מאיר 0526684691 emayer@gmail.com

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ג' תשרי תשע"ט 10:41

שלום וברכה !

הפיקוח במשתלות המייצרות את עצי הפרי, נעשה בד"כ למשך שנה ולעתים שנתיים. כאשר אתה קונה שתיל במשתלה, שהיא כבר יד שניה או שלישית, אינך יכול לדעת האם התקיים רצף של התנאים הנדרשים למנין שנות הערלה. כדי שניתן יהיה למנות שנות ערלה משעת ייצור השתיל במשתלה, השתיל צריך להיות מחובר לקרקע, או עם חור גדול בתחתית השקית, ומונח על הקרקע לכל אורך התקופה. אם לדוגמא, במשתלת המכירה שבה אתה קונה, השתיל עמד במשך יום או יותר על יריעת פלסטיק, בטון, אספלט וכד', יש למנות את שנות הערלה מחדש.

סיכומו של דבר : אם אינך יודע בוודאות כי השתיל עמד על הקרקע ללא כל חציצה, משעת זריעתו או השרשתו ועד ליום שבו רכשת אותו, עליך למנות את שנות הערלה מחדש.

בברכת שנה טובה

מוטי שומרון