ערלה בקלמנטינה

השאלה: קיבלתי במתנה עציץ שיש בו עץ ננסי (קלמנטינה) והוא מלא בפירות -שאלתי היא לעניין ערלה - האם הימצאות פירות יכולה להעיד על גיל העציץ? האם יש מקום לברר במשתלה את גילו? או את דרך גידולו- כמו האם גדל על מצע מנותק לחלוטין? האם יש שאלות אחרות שניתן לברר? - האם ניתן לאמוד את גיל העציץ ע"פ מינימום שנים עד למתן פירות ולספור את שנות הערלה לפי הערכה זו? בברכה ותודה יוני קצובר

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ט"ו אדר תשע"ו 8:49

שלום וברכה !

הימצאות פירות על עץ מעידה שהוא הגיע לגיל בו הוא מסוגל להניב, אך אינה מעידה על חישוב שנות הערלה דבר. כדי לדעת לחשב את שנות הערלה יש צורך לברר אצל השתלן שייצר את העץ וכן אצל המשווק ממנו נקנה העץ , האם התקיים רצף של שנות ערלה. ישנו הבדל הלכתי אם העץ היה מונח על הקרקע או שהיה מנותק מהקרקע אפילו לתקופה קצרה. במקרה של גידול בעציץ יש לדעת כי חיוב העץ הגדל בעציץ המנותק מהקרקע הוא מדרבנן, אולם אף אם עברו שנות ערלה והעץ מועבר לקרקע או שהוא מונח כעת על הקרקע ,יש למנות לו שנות ערלה מחדש , כיון שכעת חל חיוב חדש מדאורייתא.

בברכה

מוטי שומרון