ערלה וכלאים

השאלה:

שלום כבוד הרב שאלה ראשונה- גנן שתל בגינתי עצי פרי. לדבריו העצים נרכשו ממשתלה של ערבים. היו טמונים בקרקע בתוך שקים/ ניילון. העצים בני חמש שנים לפחות. הוצאו על ידו מהקרקע והועברו לגינתי. כאמור, הכל לפי דבריו בלבד. הגנן הוא אדם דתי . שומר חלק ממצוות התורה. האם אני יכול להסתמך על דבריו לעניין ספירת שנות ערלה או להתחיל לספור מרגע השתילה בגינתי? שאלה שניה- אחד מהעצים שהוא שתל בגינתי מורכב משלושה עצים שהגזעים שלהם מלופפים אחד סביב השני. עץ לימון, עץ תפוז ועץ פומלה.כעין צמה קלועה. כך שהשורשים צמודים אחד לשני. האם יש בעיה כל שהיא עם עצים אלו? תודה רבה

התשובה

אגרונום מוטי שומרון | ה' אלול תשע"ז 22:44

שלום וברכה

קשה לסמוך על דבריו מפני שהוא עצמו אינו יודע את "ההיסטוריה" של העצים, ממתי הם בקרקע והאם אכן היו מחוברים לקרקע במשך 5 השנים כפי  שהערבי טוען ועוד ספיקות אפשריים. לכן יש למנות מחדש שנות ערלה.

לגבי השאלה השניה. אכן יש בעיה מכיון שרואים בגלוי שיש לפנינו 3 מינים שונים מחוברים יחד. גם לפי החזו"א שהתיר מספק בהדרים בהרכבה ע"י גוי, במקרה זה יש להחמיר.

בברכת התורה והארץ

מוטי שומרון