פסיפלורה כגדר חיה

השאלה:

קראתי את כל התשובות שהתפרסמו באתר לגבי הפסיפלורה, ואם הבנתי נכון כאשכנזי עלי לנהוג בה דין ערלה ולברך בורא פרי העץ. שאלתי: לפי זה, אם נטעתי את הפסיפלורה כגדר חיה, האם יש בה דין של עשוי לסייג ולכן אין בה דין ערלה?
תודה ויישר כוח

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. אין לך חובה לנהוג שנות ערלה, זאת לא מחלוקת אשכנזים וספרדים (שו"ע ורמ"א) אלא זה נוצר כך. אבל אשכנזי שיאמר שהוא נוהג כדעת הפוסקים שכל עץ המניב פריו תוך שנתו איננו אילן יכול לנהוג כך. אנו מורים לכתחילה להחמיר בשאלה זו.
ב. גדר חיה איננה מחייב בערלה, אבל אם בשעת הנטיעה רצית גם את הפירות זה לא מוגדר כסייג. הגדרת סייג זה אדם שנוטע רק בשביל העץ לא בשביל הפרי. אבל כשיש פעולה משולבת אין להגדיר זאת כסייג.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי