ברכה בחילול נטע רבעי בעץ בוגר שהועתק

השאלה:

נטעתי עץ בוגר לפני ארבע שנים. כעת הוא נטע רבעי. שמרתי ארבע שנים למרות שהעץ בוגר. האם כעת עלי לחלל בברכה כנטע רבעי וודאי או מספק (ללא ברכה ) כיוון שעברו עליו בוודאות יותר מארבע שנים. כמנוי המכון ניתן לחלל על מבטע שבמכון. או שזה מיחוד רק למעשרות? תודה ויישר כח, עופר

התשובה

הרב אברהם סוחובולסקי | אלול תשע"ד

בס"ד

שלום,

הואיל ויש ספק אם העץ בן ארבע ופרותיו נטע רבעי או יותר ופירותיו חייבים בתרומות ומעשרות . לכן יש להפריש תרומות ומעשרות בלא ברכה. וכן לחלל את הפירות כולם מקדושת נטע רבעי ואין לברך על החילול הואיל ויש לנו ספק. ולכן יש  להוסיף בנוסח (שנמצא בדרך כלל בנוסח ) "ואם הפירות הם נטע רבעי האי הם מחוללים על מטבע המיועדת לי בבית האוצר" .

המטבעות בבית האוצר מיועדים הן לחילול מעשר שני והן לחילול נטע רבעי.

בברכה,

אברהם סוחובולסקי