(גיזום גדר חי בשמיטה (פיקוס

השאלה:

במהלך השבוע האחרון ועד היום (כ"א אלול התשס"ז) נטעתי שדירה בת 41 עצי פיקוס בנימין. המטרה - גדר חי כהפרדה ביני ובין השכן, ועל כן עלי לגזום את הפיקוסים בשליש עד מחצית מגובהם וזאת רק לאחר שיקלטו בקרקע. כך מוודאים שהצימוח יהיה לצדדים ולא לגובה וכן שיתחילו ענפים מגובה הקרקע ולא יהיה גזע ארוך חשוף (כלומר עץ במקום גדר חי).

השכן ממול העיר את תשומת לבי לשנת השמיטה,לא הייתי מודע לכך מפני שאיני שומר מצוות אבל כשאמר לי זאת כמו נפל למקום החלק האחרון בפאזל והחלטתי להקפיד. יתכן ואספיק לעשות את הגיזום הראשוני החשוב הזה לפני ראש השנה.

א. עד כמה ימים לפני ערב ראש השנה מותר לגזום? יש חשיבות לכך שכן הנטע כאמור חייב להיקלט הייטב בקרקע קודם לכך.

ב. מה דינם של עצי - נוי אלה שמבלי דעת נטעתי "בדקה ה-90" מבחינת השקיה וטיפול כללי החיוניים כל כך לנטע צעיר בשנתו הראשונה?

ג. האם מותר לגזום קודקוד צמיחה של עץ כדי לעודד צמיחה לצדדים, כלומר האם יש כאן למעשה היתר לבצע זאת מאחר ואני לכאורה מונע מהנטע לצמוח לגובה ולמעשה מגביל אותו? השעה דוחקת ואני התעוררתי (תרתי משמע) כמעט מאוחר מדי.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. לגזום מותר עד ערב ר"ה.

ב. כיוון שאלו עצי סרק אין לעקרם, ואפשר להשקות כפי הנצרך לנטיעה צעירה זו. שאר הפעולות צריך פרוט מה הנך עושה.

ג. אין לבצע בשביעית גיזום קודקוד, המיועד להצמחה.

בברכת התורה והארץ
כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי