הזמן הקובע לערלה

השאלה:

1. מתי ר"ה הופך את הפרות לחולין, ומתי טו בשבט? עץ שנטע בפסח האם הזמן הקובע הוא ר"ה או טו בשבט? לפי דעת הר"ן גם פרות שנטעו לאחר ט"ז אב מחכים על טו בשבט?
2. מה הדין לגבי כלאי זרעים כאשר בגינה ביתית שותלים מלפפונים עגבניות וכד'. כמה צריך להרחיק? האם הפסק של אבנים לא צמודות מספיק?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. עץ פרי שניטע יותר מחודש וחצי לפני ר"ה, בר"ה נכנס לשנתו השניה ובשנתו הרביעית אם פירותיו חנטו לפני ט"ו בשבט של השנה הרביעית הרי הם ערלה ואסורים באכילה ופירותיו שחנטו לפני ט"ו בשבט של שנה חמישית הם נטע רבעי וצריכים חילול על מעות לאוכלם. אם העץ ניטע אחרי ר"ה או פחות מ-44 יום לפני ר"ה שנותיו לעניין ערלה ורבעי מתחילות בר"ה ומסתיימות בט"ו בשבט (כן הדין לר"ן).
2. צריך להרחיק בגינה ביתית ששה טפחים בין ירק לירק או לעשות מחיצה הגבוהה עשרה טפחים. בין הירקות. והפסק של אבנים אינו מספיק.