חישוב שנות הערל בעץ שנקנה במשתלה

השאלה:

עץ נקנה במשתלה באלול תשע"א, והועבר לגינה. העץ היה במשתלה לפחות שנה והיה בעציץ שהיו בו כמה חורים בגודל של סנטימטר או סנטימטר וחצי, או שהיה בשקית ניילון מנוקבת עם חורים כנ"ל. העץ היה במצב זה בודאי כבר לפני ט"ו באב תשע"א. ההעברה לגינה נעשתה בשקית ניילון מנוקבת, יחד עם האדמה שבה גדל העץ במשתלה, הובא במכונית פרטית לגינה ושם נשתל שוב עם אותה אדמה שגדל בה.

האם הפירות הם עדיין ערלה, או שניתן לקחת בחשבון גם את זמן המשתלה, ואז הוא כבר לפחות בשנה הרביעית?

תודה רבה,
אלימלך לנגה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אלול תשע"ד

ב"ה

לכבוד

הרב אלימלך לנגה שליט"א

שלום וברכה,

אם העץ היה מונח במשתלה על אדמה באופן ישיר, ניתן להחשיב את שתילתו במשתלה לחישוב שנות ערלה. כיוון שלמעשה אנו פוסקים שמצרפים מס' חורים בכדי להגדיר את העציץ כנקוב. וכיוון שיש מס' חורים בקוטר של ס"מ - אז זה יכול להיחשב כעציץ נקוב שמונח על אדמה. גם העברה במכונית כיוון שהיא הנחה עראית מחשיבים אותה כרצף ולא כניתוק מהמצב הקודם אם שתלו את העציץ באותו יום שהעבירו אותו. אך אם השאירו את העציץ זמן רב על בטון וכדו' בין ההבאה מהמכונית עד השתילה, צריך לבדוק כמה ימים הוא הושאר ומה הייתה דעתו של בעל העציץ.

אך אם המציאות עונה לתיאור שאמרנו - אזי הפירות שהתחילו לצמוח על העץ אחרי ט"ו בשבט תשע"ד הם ספק נטע-רבעי ספק שנה חמישית כי אולי הם היו במשתלה במצב כזה עוד לפני ט"ו באב תש"ע. לפיכך דינם שצריך להפריש מהם תרומות ומעשרות ללא ברכה. להפריש - שמא הם כבר שנה חמישית, בלא ברכה - שמא הם שנה רביעית והם פטורים מהפרשה. כמובן שאחר ההפרשה יש לומר נוסח חילול נטע-רבעי בלא ברכה. שנה טובה וכתיבה וחתימה טובה.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב