כלאיים

השאלה:

הרב ענה לי "לא הבנתי כיצד הייתה השתילה. העיקרון הוא שצריך להיות בין שתיל עגבניות, אבטיח והבננות לפחות 15 ס"מ בין שתיל לשתיל. לגבי הגפן צריך להרחיק ממנה 60 ס"מ מסביבתה. שאר העצים אין בעיה. "

1. האם חייבים גם ספרדים להרחיק דשא מגפנים בודדות?
2. מה המרחק שצריך להרחיק את השתיל עגבניות מעץ הרימונים?
3. מה המרחק שצריך להרחיק את הזית מהרמון?
4. הגפן עלתה והשתרגה על ענפי האתרוג מלמעלה למרות שהיא במרחק 40 ס"מ, האם זה אסור?
5. אם הגפן רחוקה מהדשא 60 ס"מ אבל היא מסוככת מלמעלה, זה בעיה?
6. האם במקום הרחקות ניתן לגדר או לעשות מחיצה? באיזה גודל המחיצה צריכה להיות?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. עיין רמב"ם (פ"ח מהל' כלאים ה"י). יש שהקלו לגבי דשא שטענו שאין זה מאכל אדם אולם לכתחילה הורה לי הגר"מ אליהו שליט"א להחמיר גם בדשא רגיל.
2. אין מרחק.
3. אין מרחק.
4. לא.
5. לדעת הגר"מ אליהו שליט"א יש חובת עקירה והענבים אסורים. יש אחרונים שמקילים.
6. גדר יכולה להועיל כמחיצה אולם יש פעמים שגדר יכולה לגרום לחומרא, כגון: שהגדר מקיפה גפן ואז צריך ד' אמות. כך שצריך לתכנן זאת מראש.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי