שינוי דין ערלה וחדש מדין חלה בזמן הזה

השאלה:

מדוע השתנה דין ערלה וחדש הנוהגות בזמן הזה מדאורייתא מדין חלה הנוהגת בזמן הזה מדרבנן והנוהגת מדאורייתא רק בביאת כל ישראל לא"י, הרי בכניסה לא"י דינן היה שווה ובשלשתן נאמר לשון ביאה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

לגבי חלה מופיעה הדרשה שצריך שתהא ביאת כולכם, כמבואר ברמב"ם פ"א הכ"ו. הפסוק כנראה הוא מדיני חלה (במדבר טו, יח, למרות שיש אומרים שהפסוק הוא בדיני שמיטה, הרמב"ם באגרתו מכוון לפסוק בחלה) שם אנו לומדים (כתובות כה ע"א) "בבואכם" עד שתהא ביאת כולכם. הרמב"ם השווה דיני חלה ותרומה כאחד לעניין ביאת כולכם. דבר זה נלמד מהפסוק הבא "תרימו תרומה לד' " שזה תרומה גדולה כמבואר בספרי, א"כ חלה ותרומה יש בהם לימוד מיוחד שצריך ביאת כולכם, ועל כן הם בזמה"ז מדרבנן. לעומת זאת, בערלה וחדש נאמר רק "כי תבואו" ואין מיעוט של בבואכם - ביאת כולכם, על כן היא מדאורייתא גם בזה"ז.

יש מפרשים שביטול הקדושה הראשונה היא בכל דבר שהקודשה התחילה לאחר כיבוש, אבל ערלה לא שייך בכיבוש אלא בשם ארץ ישראל ויש ערלה גם אצל גוי בארץ ישראל, ועל כן לא בטלה בו הקדושה הראשונה שהיא מדאורייתא.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי