שנת שמיטה

השאלה: בס"ד
יש לי בעיה כזאת. אבי שהוא אדם מבוגר מאוד (86)נוהג ללכת לשוק מידי יום ולקנות פירות וירקות זו התרפיה שלו.
כיוון שכך הוא קונה בכמויות ממש גדולות אני לא מעירה לו על כך כיוון שזה מרפא לבדידותו השאלה שלי האם מותר לי להשתמש בירקות ופירות שנרכשו בשוק. לא ידוע לי שבעלי הדוכנים מקפידים על שביעית. ואם לא מה אני אמורה לעשות עם כל הכמויות האלה. אבי לא מוכן להקשיב לי לגבי עניין זה למרות שהוא אדם שמקפיד בד"כ אני מניחה שזה כיוון שהוא חושש להשאר בבית כל היום. אם אני אזרוק הוא יפגע עד מאוד ויכעס ומצד שני אין מקום אחר שהוא יכול לרכוש את הדברים . מה עושים האם כיבוד הורים קודם לשביעית או פשוט להשמיד את הדברים ללא ידיעתו?
אני בדילמה רצינית!!!!!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 8:04:39 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. צריך לדעת את היחס הנכון, שביעית - דרבנן. כבוד אב - דאורייתא, הלבנת פני חברו - דאורייתא.
ב. השאלה הנשאלת היא כיצד התנהגת כל השנים, האם סמכת על כך שהפרישו תרו"מ והאם סמכת שאין בפירות ערלה, או שמא בכל השנים לא סמכת על הדברים, וממילא אי אפשר לאכל כל השש שנים.
ג. רוב אדמות המדינה השייכות לירקות מכורים, ועל כן יש רוב מהיתר המכירה.
ד. פירות אפילו שנעשה בהם איסור הם עצמם לא נאסרים, בירקות שנזרעו בשביעית יש איסור אכילה (אא"כ נעשה היתר מכירה).
ה. על כן נראה שבפירות אין איסור אכילה ואפשר לאכול, לעניין ירקות (מהתקופה שיהא בהם איסור) אם תוכלי להעלים בצורה חכמה (כגון נתינה למי שאינו מקפיד בשאלות אלו, או שהוא מוכן ורוצה לאכול) ואם לא, אפשר לסמוך על הרוב ולאכל, ובלבד שלא לגרום צער לאדם מבוגר, וביחוד שהוא אבא.

אתה חונן לאדם דעת