שתיל בן שנתיים עם שורשים שנקנה במשתלה כיצד נחשב לו שנות ערלה?

השאלה:

בס"ד שלום רב, 50 יום לפני שנת השמיטה קניתי שתיל של עץ תפוחים כבן שנתיים (הה גדול ובשנת שמיטה כבר נתן פרות). השתיל היה בשקית של משתלה אבל השורשים כבר יצאו מחוץ לשקית. שקית לא אטומה לגמרי אלא שקית רשת. שתלנו את העץ. ועכשיו אנחנו לא יודעים אם צריכים לספור את השנים מאז השתילה אצלנו או מגיל של העץ/שתיל ?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א סיון תשע"ו 9:42

שלום

אין לנו מידע מדוייק היכן וכיצד היה  מונח השתיל במשתלה (ע"ג קרקע או שטח מנתק כבטון) כל תקופת השנתיים. לכן אין לסמוך על שנות העץ ויש לספור שנות ערלה מהשתילה ואילך, דהיינו: אם השתיל נשתל 50 יום קודם השמיטה בגינה , הרי שנת תשע"ד הינה שנה ראשונה , תשע"ה- שנה שניה, תשע"ו - שנה שלישית , וכל הפירות שיחנטו מט"ו בשבט תשע"ז יהיו מותרים באכילה לאחר חילול נטע רבעי והפרשת תרו"מ מספק (שמא העץ אכן כן היה מונח על גבי קרקע ואזי הוא כבר בן חמש).