שתלתי עצים קודם השמיטה (תשע"ה) האם אפשר לאכול את הפירות הגדלים השנה (תשע"ז)

השאלה: בס"ד שלום רב, כשלושה חודשים לפני שנת השמיטה האחרונה (באזור חודש תמוז) שתלתי מס' עצי פרי. האם השנה אפשר לאכול מהפרי? בברכה, חיים

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א אייר תשע"ז 8:57

שלום

אם הנטיעה היתה לפני טו באב תשע"ד , הרי ששנת תשע"ד נחשבת שנה ראשונה , תשעה- שנה שניה , תשעו - שנה שלישית ומסתיימת בטו בשבט תשע"ז. ולכן כל הפירות שחונטו לאחר טו בשבט תשע"ז הרי הםיצאו מדיני ערלה והם פרות נטע רבעי שמותר לאוכלם לאחר חילולם.

אך יכול להיות שהשתילים ששתלתה בשנת תשע"ד,היו כבר בני שנה (תלוי בגוגדלם ובמקום הנתחם במשתלה). לכן יש לנן ספק שמא הפירות שחנטו לאחר טו בשבט תשע"ז הם כבר פרות שנה חמישית שהם טבל וחייבים בתרו"מ, לכן אם כך הדבר, יש להפריש תרו"מ בלא ברכה ואף לפדות ולחלל את כל הפירות שמא הם פירות נטע רבעי.

בנוסח הההפרשה של המכון, כלול בנוסף לנוסח ההפרשה אף תוספת נוסח חילול נטע רבעי. לחץ כאן.