תאנה שנגדעה 4 סמ מעל הקרקע הוציאה ענף חדש ממרכז הגדם האם יש למנות שנות ערלה מחדש?

השאלה:

תאנה שנגדעה 4 סמ מעל הקרקע הוציאה ענף חדש ממרכז הגדם. כלומר בודאות מהגזע ולא משורש. דינו למנין עורלה. אציין שכבר בחדשים הראשונים לצמיחה החדשה הופיעו פירות

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' תמוז תשע"ז 11:57

פסק שולחן ערוך יורה דעה סימן רצד סעיף יח כשיטת הרמב"ם

אילן שנקצץ וחזר וגדל מהשורש, אינו חייב אלא אם כן נקצץ מעל הארץ, ומונין לו משעת קציצה. אבל אם נשאר ממנו כל שהוא, פטור.

אכן הרא"ש  והובא בש"ך ס"ק לא שכל שאין  לגזע שיעור טפח יש להחשיבו כנטיעה חדשה (משום מראית עין).

לכן למעשה אנו נוקטים שאם נקצץ ונשאר מעט מעל הקרקע  החוטרים שיוצאים מהגזע נחשבים כהמשך האילן הזקן ואין צורך למנות שנות ערלה מחדש. כדעת הרמב"ם והשו"ע

אכן לכתחילה ראוי לא לקצוץ פחות מטפח ובכך ולהרוויח אף את שיטת הרא"ש.