ביעור תפוחים וקדושת שביעית מעט דחוף

השאלה:

קנינו תפוחים בסופר לאחר שקנינו אותם היתברר לנו שהם קדושת שביעית אמנם זמן הביעור שלהם עבר מזמן מה עלינו לעשות.
לגבי שאר פירות אם לא כתוב כלום האם עלינו לחשושו שאנו קונים בסופרשהם קדושים?
יש לנו עץ לימונים בגינה הלימוים שנמצאים עליו עכשיו הם קדושים אמנם ראינו שמתחילים לצאת לימונים חדשים וגם יש פרחים נהאם הפירות האלו שייכים לשנה ראשונה?מה עלינו לעשות מבחינת תרומות וצעשרות עם הלימונים שיש לנו ספק עליהם זה יכול להיות איבוד פירות שביעית?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. התפוחים כעת למרות שהם קדושים בקדושת שביעית הרי שבזמן הביעור היו ברשות אוצר בית דין, ולכן אינם צריכים ביעור נוסף. ביין הקושי הוא שמגיע לידי הצרכן קודם הביעור, וממילא מתחייב בביעור בזמן. אולם ברור שכל הקונה כעת פירות קדושים צריך לנהוג בהם קדושת שביעית, ולהזהר מאיסור סחורה בפירות אלו.
ב. גם שאר הפירות כבר עבר זמן ביעורם (חוץ משמן בשבועות), ולכן הדיון הוא שאין צורך ביעור נוסף אלא קדושת שביעית.
ג. הלימונים יש בהם קדושת שביעית בינתיים, מר"ח אייר נראה שצריך לשמור קדושת שביעת ומאידך להפריש תרו"מ ללא ברכה.

חג כשר ושמח