גינה לימודית בשמיטה

השאלה:

שלום הרב, בהמשך להודעה של הרב לפירוט הדברים שיעשו בשנת השמיטה. רציתי לשאול: 1) התלמידים לומדים על מבנה הצמח וכו... האם מותר להעביר ממקום למקום (מבחוץ לכיתה ומכיתה לכיתה) שתיל על מנת להסביר? האם מותר לתלוש ממנו עלים וכו...(אשמח לפירוט) 2) האם מותר להנביט שעועית? אם אסור באיזה שיטה כן מותר אשמח לפירוט 3) האם במסגרת לימוד מדעים מותר לשתול ולטפח את הגינה? 4) יציאה לשטח במסגרת השיעור, על מנת להביא צמחים מבחוץ לכיתה וחוקרים עליהם בכיתה על ידי מיקרוסקופ. 5) האם מותר לשתול בגינה עשבי תיבול וכדומה? אם לא מהי החלופה? 6) ממש אשמח לחוברת שמותאמת לבית ספר מבחינת ההלכות לעיל.

התשובה

הרב דוד אייגנר | י' כסלו תשפ"א 16:13

ב"ה

שלום וברכה

1. מותר להעביר שתיל ממקום למקום, בתנאי שלא מניחים אותו במקום מסוים, ואם מעבירים אותו בשטח פתוח יש לשים אותו בתוך קרטון וכדומה.

בשתיל שאין בו קדושת שביעית, אין מניעה לתלוש עלים, בתנאי שזה נעשה באופן שאינו גורם להצמחה, אלא רק כדי להראות לתלמידים.

2. הנבטת צמחים מותרת רק כשהיא בתוך בית.

3, 5. אין לשתול בגינה צמחים חדשים אך מותר לתחזק ולשמור על הקיימים, האפשרות היחידי היא לשתול צמחים בערב השמיטה שיחזיקו במהלכה.

4. מותר להביא צמחים מבחוץ לצורך לימוד, כל עוד כאמור זה נעשה באופן שלא גורם להצמחה בצמח שממנו קוטפים.

יש ספרים בהוצאת המכון, בשלבי הוצאה, נפרסם אותם כשהם יצאו לאור.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר