זיתים המוטלים על רצפה

השאלה: שלום רב. בגליון אמונת עיתך לחודש תשרי התייחס הרב לדין תאנים הנושרות מן העץ לענין קדושת שביעית והזהירות לדרוך עליהם. שאלתנו היא: האם אותו הדין יחול בפרי הזית ששתול בחצר ופירותיו נושרים לקרקע ,שהרי שם אין את הקולא שהפירות נמאסים. פירות הזית נותרים בשלמותם על פי רוב. האם במקרה זה יהיה צורך להקפיד ולאסוף את הפירות הנושרים אם לאו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ט' אדר תשע"ו 1:05

בס"ד

שלום וברכת ד'

במאמר ציינתי שאם אינו מתכוון ואין לו ניחותא מכך הדבר מותר. על כן גם בנדון דידן. כמו כן גם זיתים על הרצפה בד"כ לא נאכלים אלא מי שמנער לאיסוף אבל סתם זית במדרכה לא אוספים אותו, וכפי שכל השנים אין בו ערך אלא מושלך גם לעניין שביעית כן, כפי שמוזכר בתרומות פ"יא, שאנו מחשיבים דבר כפי החשיבות הרגילה, ואם כל השנים לא נחשב גם בשביעית לא נחשב עוד מאכל ואפשר להפסידו. על כן נראה שאפשר להקל, בודאי מדיני קדושה וטהרה כדאי להשתדל להזיז הצידה את הזיתים, אבל הלכתית אם זה קשה אפשר ללכת למרות שיפגעו מספר זיתים.