חלוקת אדנית גדולה במחיצות האם יחשב כעציץ בשמיטה

השאלה:

בניתי אדנית בנפח 1100 ליטר שתהיה על הגג. קראתי שכדי שייחשב למצע מנותק לשמיטה צריך שלא יהיה יותר מ- 330 ליטר. 1. האם אפשר להכניס חלוקות אנכיות כך שכל "חלקה" תהיה פחות מ- 330 ליטר ? 2. האם אפשר לעשות את זה מיריעת PVC וכדומה ? דיקט ? 3. צריך זה יבצבץ עד מעל לפני השטח ? 4. בתחתית יהיו 7 ס"מ גובה של טופ שישמש לניקוז, מופרד מיתר האדמה שמעל זה בבד גיאוטכני. לצורך הניקוז צריך שלא תהיה שם חלוקה, כדי שעודפי המים יזרמו חופשי למטה ויצאו דרך נקז משותף. האם זה בסדר שהחלוקה שתיארתי לעיל לא תגיע לטוף אלא תיעצר בבד הגיאוטכני? נפח שכבת הטוף עצמה כ- 220 ליטר וזה חלק מה- 1100 ליטר שתיארתי. 5. אם אני רוצה שיהיה לי פחות מ- 330 ליטר עלי לחלק את ה-1100 ליטר ל-4. אם אני מוריד את נפח הטוף (ואז יהיו 880 ליטר אדמה) מספיק לחלק ל- 3. אני יכול לחלק ל- 3 או צריך ל- 4? 6. שואל את השאלות הנ"ל כדי ליצור את החלוקה לפני שאני ממלא את האדמה. אמנם שמיטה יחסית רחוקה אך אשאל כבר כדלהלן. אני מבין שעל מנת שייחשב כמצע מנותק צריך גם שיהיה סוג של "גג" או כיסוי מעל הערוגה. זה נכון ? יש הנחיות לגבי מ/עד איזה גובה צריך, מאיזה חומרים וכו'? האם צריךגם דפנות כלשהן ? בברכת התורה והארץ, תודה מראש, חילכם לאורייתא !

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א תמוז תשע"ט 12:14

שלום

כדי שהאדנית תחשב עציץ,  יש דעות שצריך שגודלו יהיה  יחסית קטן שיהיה מטלטל,  דהינו שיכול אדם אחד או שנים להרים אותו. ויש המקילים  וסוברים שכל עוד אין בו שיעור ארבעים סאה (כ330 ליטר) נחשב כלי.

ונראה לי שההפרדות בתוך האדנית לא תעשה אותו כלים שונים. אלא יש כאן חלוקה בכלי אחד.

ולכן לא יועיל המחיצות שתניח בתוך האדנית הגדולה (המכילה 1100 ליטר)

כמו כן העציץ אמור להיות אינו נקוב שלא  יהיו חורים בתחתית , והניקוז צריך שיהיה מן הצד מדופני  האדנית,  וכל שהניקוז שהנקבים שלו גדולים בתחתית האדנית הרי נחשב כעציץ נקוב.