מצע מנותק בשמיטה

השאלה:

בס"ד שלום הרב! 1) האם גידולי מים (הידרופוני) בשנת השמיטה צריכים להיות בתוך "בית" עם גג דפנות ומצע מנתק מתחת? 2) אנו רוצים לבנות חממה שהיא מצע מנותק כיצד עלי להדריך את מי שבונה את החממה (אזיה גובה הצמחים צריכים להיות מהקרקע, מה העובי ואיזה סוג של מצע מנתק לוקחים, איזה חומר הדפנות והגג צריכים להיות וכו'...) תודה רבה!

התשובה

הרב דוד אייגנר | י' כסלו תשפ"א 15:56

ב"ה

שלום וברכה

1. על מנת לגדל צמחים בשמיטה (שלא נשתלו בערב השמיטה) עליהם להיות בתוך מבנה שמוגדר הלכתית כבית, היות וגידול בעציץ שאינו נקוב בשטח פתוח אסור בשמיטה מדרבנן.

אי לכך גם גידול הידרופוני צריך להיות בתוך בית.

2. על מנת להגדיר מבנה כמבנה מצע מנותק צריכים להיות בו התנאים הבאים: א. הרצפה צריכה להיות מחומר עמיד שאינו נקרע/ נשבר/ מחלחל בקלות, לכן אנו ממליצים להשתמש בניילון חממות או בפח. אין להשתמש בפלריג.

משטח אבן, בטון ואספלט אינן מועילים מכיוון שלעיתים משטחים אלו נסדקים, וכן יש הסוברים שבגלל שהם מחוברים לאדמה הם נחשבים כחלק ממנה, ולכן אין כאן מצע מנותק.

ב. הגג צריך להיות מחומר חזק ועמיד, במקרה ומדובר ברשת יש לוודא כי יש ברשת לפחות חמישים אחוז חומר.

ג. הגובה צריך להיות לפחות עשרה טפחים, ומן הראוי שתהיינה גם דפנות בגובה זה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר