עץ לימון שיש בו גידולי שביעית ושמינית ולא ניתן לזהותם מה דינם לעניין תרו"מ ושביעית?

השאלה:

עץ הלימון בגינתנו נותן את פירותיו הקדושים בודאי בקדושת שביעית. בד בבד צמחו לימונים חדשים שלכאורה חנטו בשנה זו .היות וקשה להבחין בין שני סוגי הפרי שאלותינו הן: א. האם נצטרך לנהוג קדושת שביעית לחומרא בכל פירות הלימון בגלל הספק? ב.האם יש צורך להפריש תרו"מ (לחומרא או מעיקר הדין) בגלל הימצאותם של פירות שיתכן וחנטו בשנה זו ? בברכה ובתודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ט אדר תשע"ו 11:50

שלום

אם יש בידך פירות שודאי משנה ראשונה תפריש מהם על הכל, ואם כולם בספק אם הינן פירות שביעית או פירות שנה ראשונה , אנו מתייחסים לדבר כתערובת  ויש להפריש מהם תרו"מ  בברכה , ולאכול את הפירות בקדושת שביעית. כפי שפסק הרמב"ם (הלכות תרומות פרק ב הלכה יג)

"נתערב דבר שחייב בתרומה בדבר שאינו חייב, כגון זיתי ניקוף שנתערבו בזיתי מסיק וענבי עוללות בענבי בציר אם יש לו פירות אחרות מוציא על החייב לפי חשבון, ואם אין לו אלא אלו מפריש תרומה ותרומת מעשר על הכל וכאילו הכל חייב בתרומה, ומפריש מעשר ראשון ושני לפי חשבון דבר החייב".