ההבדל בין קדושת שביעית לאיסור ספיחין

השאלה:

מה אומרים לנו ספיחין ובעור אם קדושת שביעית חלה מתשרי וספיחין באוגוסט מה זה אומר! תודה!

התשובה

הרב דוד אייגנר | חשוון תשע"ה
שלום וברכה
ישנם כאן שני מושגים שונים שיש לבארם.
קדושת שביעית נקבעת לפי חיוב דיני השמיטה בפרי זה, ירקות משעת הלקיטה ופירות משעת החנטה.
המשמעות היא שירקות שנזרעו לפני השמיטה, אם קוטפים אותם בשמיטה, הם קדושים בקדושת שביעית.
לכן ירקות קדושים בקדושת שביעית החל מתשרי.
איסור ספיחין הוא ענין אחר, חז"ל גזרו שצמחים חד שנתיים שנבטו בשמיטה אסורים באכילה ובהנאה, בשל העובדה שהיו זורעים בסתר ואמרים שגדל מעצמו. לכן למרות שבמיני הירקות קדושת שביעית מתחילה באופן גורף בראש השנה עם לקיטתם, יש לחשוש לאיסור ספיחין רק מהרגע בו יכול להיות שצמח שנזרע בשמיטה כבר מניב, לכן יכול להיות מצב שבו יש קדושת שביעית כבר בראש השנה, אך צמח שנזרע לאחר ראש השנה יניב רק כמה חודשים לאחר מכן.