לזרוע על צמר גפן בשמיטה

השאלה:

האם מותר בשנת שמיטה לזרוע זרעים של כל פרי או ירק (עגבניה, אבטיח, תפוח, לימון וכו’) ובתוך צמר גפן (כותנה) או בתוך עציץ שמנותק מן הקרקע?
אם כן, האם מותר להעביר את הנבט שצמח לאדמה או לעציץ אחר עד לסיום שנת השמיטה או יש להשאיר את הצמח שצמח בתוך צמר הגפן או בעציץ שנבט בו מלכתחילה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

פעולה המתוארת בשאלתך יכולה להעשות במצע מנותק ומתחת גג, אם חסר אחד התנאים אין לעשות כן. שאלתך היא על ירקות ופירות, לעניין ירקות הדבר אפשרי אולם לעניין פירות הרי תצטרך למנות שנות ערלה החל משנה הבאה כשתכניס את השתיל לאדמה, ועל כן אין כל תועלת במעשה זה השנה. ברור שאי אפשר להעביר את הנבט לאדמה בשנת השמיטה. לעציץ אחר שגם הוא תחת גג ומצע מנותק הדבר אפשרי. אולם באופן כללי ההיתר של גג ומצע מנותק אנו מייעדים אותו לחקלאים שפרנסתם מכך ולא לשתילות פרטיות שכדאי להמתין עד תום שנת השמיטה, אא"כ יש צרכים מיוחדים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי