מקור סחורת יבול נכרי בחנויות

השאלה:

הרב בתשובתו שכתב לאחרונה, כתב שיבול מגויים מחלקות בארץ
שעובדו בשביל השמיטה-אסור. רציתי לשאול, איך אדע מאיפה מגיע
היבול? האם לכל חנות מהדרין אומרים מאיפה בדיוק מגיע היבול?
ולגבי היתר מכירה, הרב כתב שעדיף מנוכרים אלא אם כן, למנוע
קריסה כלכלית של יהודי. גם פה, איך אדע מה מצב החקלאים
המשתמשים בהיתר מכירה?
וכן, מה הפגם באכילה מהיתר מכירה, שאף אם הפתרון כשלעצמו
דחוק, אחר שנתבצע מה יש לפקפק בדיעבד בכשרות הפירות?
שבוע טוב לכבוד הרב!!

 

 

התשובה

הרב יעקב אריאל |

היתר מכירה אין בו פגם אם הוא נעשה עפ"י הנחיות רבנים, ומותר
לאכול ממנו. לך כצרכן יש בהיתר המכירה שני חסרונות, 1) אינך
מקיים מצוות השמיטה 2) אינך מתחנך לשמירת שביעית שאחרי כל
העיכובים היא מצוה מן התורה שאנו מחויבים בה מדרבנן בזמננו. על
כן הנהגנו אוצרות בית דין כדי להרגיל את עם ישראל לשמיטה
ממלכתית וכדי להרגיל את הצרכנים לשמירת קדושת שביעית.
ע"י אוצרות בית דין לא ניתן לענות על כל הנצרך בירקות. מאנמצע
החורף אין כבר ירקות של גדולי ששית, כמו"כ לא כל החקלאים
יכולים לגדל ע"י אוצרות בית דין וע"מ שלא להפסיד שווקים בחו"ל
הם נצרכים לזרוע בשביעית. לחקלאים שהשבתה של שנה תמוטט את
משקיהם נועד היתר המכירה.
באשר לירקות מאמצע החורף ואילך כאן אוצר הארץ דואג לגדל
בדרך מותרת דהיינו או בערבה או בחממות וכד'.
באופן כללי ירק הנמכר בשוק של היתר מכירה יש לו קונים ולא צריך
לחוש לפרנסת אותו חקלאי אף אם הוא נצרך לכך.

 

toraland whatsapp