קציצת ענפים לצורך סכך

השאלה:

האם הורדת - סורים- (חזירים ) (זית) (אבוקדו)מעץ בשנת השמיטה , השנה לצורך סכך לסוכה , היא בחזקת : א) עוזרת לעץ (אברויי)או ב) מונעת נזק לעץ ( אוקמי) והאם מותרת השנה ?

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה

שלום וברכה

קציצת ענפים לצורך סכך - מותרת בתנאי שהמטרה (לצורך סכך) ניכרת מתוך פעולת הגיזום, כגון גיזום שאינו מקצועי (ברוב המקרים הוא כזה).
הרחבה: אמנם, פעולה זו הינה פעולה חקלאית האסורה בשנה השביעית, אך במקום בו היא נעשית לא לצורך החקלאי שלה, מטרת צימוח העץ, הגם שיתכן שמצמחו, מותר. ראה ירושלמי שביעית ב, ב / קטיף שביעית פרק א סעיף טז.
אולם, בנוסף על היכר זה במטרת הגיזום יש להוסיף שינוי באופן הפעולה, כגון גיזום שאינו מקצועי.