איבוד פרנסה בגלל שמיטה?

השאלה:

בעלי עובד כבר חמש שנים כשכיר בגינון. כידוע שנה הבאה היא שנת שמיטה ואין לבעלי האפשרות לעשות הסבה מקצועית כלשהי - זו התמחותו ופרנסתו היחידה. מכיוון שהוא שכיר הוא כפוף להוראות המעסיק שלו כך שלא יוכל לפעול ע"פ ההלכה. מה עלינו לעשות כל השנה, האם עליו בכל מקרה לעזוב את מקום העבודה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

הוא חייב לדאוג שהפעולות יעשו על פי ההלכה, דהיינו כל פעולות שהם להצלת הגינה והנוי מותרות, אם נדרש לעשות פעולות של זריעה עליו לדאוג שיעשו שם היתר מכירה וכדו'. או שיציע עציצים מנותקים. אם ברור שלא נעשה שם היתר מכירה אינני רואה אפשרות כיצד לעבוד בקרקע בשביעית, אא"כ אלו פעולות מותרות.

יש אפשרות להפנות את בעל החברה למכון התורה והארץ אולי יוכלו לתת לו הדרכה כיצד לעשות גינון על פי ההלכה ובלי הפסד.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי