גיזום עץ סרק שגורם נזק בשמיטה

השאלה:

בס"ד
שלום וברכה,

עץ סרק שענפיו יוצאים מחוץ לגדר הגינה אל רחבת חניה רכבים ברחוב ועל עץ זה נמצאות ציפורים, עורבים שגורמים נזק בצואתם לרכב בדיוק היכן שמסומן חנית רכב נכה, אין אפשרות לחנות במקום אחר כי צריך מקום למעלון ומקום זה מסומן ע"י העיריה - האם מותר לגזום ענפים אלו שמעל הרכב בשנת שמיטה? כמו כן האם מותר להניח חומר על ענפים מסוימים על מנת לעצור את צמיחתם?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

אסור לקצוץ עצים בשביעית כאשר המטרה היא לצמח או שהרואים יחשבו שקוצץ להצמחה. אבל כאשר הצמח מזיק בגלל יציאת ענפיו, הקציצה איננה להצמחה. כמו כן יש לקצוץ בצורה שכל הרואים ידעו שלא נקצץ לגידול אלא להגנה, ועל כן יש לקצוץ בצורה ישירה (עם קו הגדר). אם הפעולה תעשה על פי הגדרים שכתבנו אפשר לעשות זאת בשביעית. עוד יש להוסיף שהכל בעץ סרק וידועה דעת הנצר מטעי (סי' ה) שבעץ סרק אפשר להקל בשעת הצורך כיוון שיש לפסוק כרשב"ג. על כן בעץ סרק שהוא מזיק לרכב, והקציצה היא לא מדוייקת אלא עם מסור חשמלי או חרמש (שאין בו כוון מדויק) ולאורך קו החומה, אפשר לעשות בשביעית ואפילו על ידי יהודי.