גינה לקראת שמיטה

השאלה:

אנחנו עוברים דירה לבית עם חצר:

א. האם מותר לנטוע עץ שמגיע בגוש או שעדיף להימנע?

ב. איך נדע אילו פרחים אנו רשאים עוד לקנות ולשתול?

ג. האם יש משתלות מפוקחות שמהם ניתן לקנות(באזור חדרה)?

ד. מה דינו של עציץ המונח על משטח בטון אך מתחת לשמיים? ואותו עציץ מתחת לפרגולה על משטח בטון?

ה. מה לגבי פסיפלורה? אנחנו ספרדים אם זה קשור...

תודה רבה!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אלול תשע"ד

 ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלותייך:

א. האם מותר לנטוע עץ שמגיע בגוש או שעדיף להימנע?

תשובה: כיום לא ניתן לטעת בגוש עצי פרי, רק עצי סרק

ב. איך נדע אילו פרחים אנו רשאים עוד לקנות ולשתול?

תשובה: ניתן לשתול את כל סוגי הפרחים בגוש אדמה עד ערב ר"ה. אבל לזרוע מותר רק עד כ"ז אלול. כמובן שלא מדובר על ירקות למאכל שזה דין שונה.

ג. האם יש משתלות מפוקחות שמהם ניתן לקנות (באזור חדרה)?

תשובה: לגבי פרחים ועצי סרק - אין צורך בפיקוח - ולגבי עצי פרי - כבר לא ניתן לטעת עצים

ד. מה דינו של עציץ המונח על משטח בטון אך מתחת לשמיים? ואותו עציץ מתחת לפרגולה על משטח בטון?

תשובה: משטח בטון מחובר לקרקע לחלק מהפוסקים אינו נחשב ניתוק -אך בכל מקרה אם הוא תחת כיפת השמים - אף אם הוא מנותק - דינו כמו גידולי גינה לעניין הפעולות המותרות והאסורות בשביעית. אך אם הוא מתחת לפרגולה שאחוזי החומר של הצל הם יותר מחצי - דינה כבית - אך עדיין צריך להניח צלחת מתחת לעציץ - שאז זה נחשב כעציץ שאינו נקוב בתוך בית - וניתן יהיה לטפל בעציץ כזה ללא הגבלה כדין עציץ שאינו נקוב בתוך בית.

ה. מה לגבי פסיפלורה? אנחנו ספרדים אם זה קשור

תשובה: רוב פוסקי ספרד הקלו בצמחים שנותנים פרי תוך שנה מהזריעה של הגרעין שלהם באדמה (לא ייחור), שדינם כירק ולא כאילן. אולם אין לכך התייחסות של רבינו יוסף קארו בשולחן ערוך בדיני ערלה. אך ניתן לומר שמסורת הפסיקה הספרדית הקלה בכך.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב