העמדת עמודים

השאלה:

ב"ה

א.האם אוכל פשוט לתקוע מקלות באדמה וליישר צמח? (רק בשביל המראה, לא נראה לי שהצמח יפגע אם ישאר למטה)
ב. האם מותר להעמיד מקל ולקשור אליו את העץ כדי שיגדל ישר?

תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

לא נראה שיש כאן "אוקמי" של נוי, לכן נראה שאין לפסג ולקשור את הצמח ולכוונו למקום מסויים. אלא א"כ הצמח ינזק. אוקמי של נוי זו הגדרה בדבר שיש רגילות אבל צמח זה שאין רגילות לגדלו לנוי והוא לא צמח לא נראה שאפשר לקשור. אמנם נראה שאפשר לקשור את הצמח שלא נפל כיוון שאין בזה כיוון או פעולה חקלאית.
לגבי המקל של העץ זאת שוב שאלה אגרונומית, אם העץ יגדל עקום לעד זהו הפסד גדול ואפשר לעשות, אבל אם לא יגדל עוקם אלא בשנה הבאה יישרו אותו אין להקל.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום שבי דרום