להקים גינה קטנה בחודש אלול שלפני שנת שמיטה

השאלה:

שלום וברכה כבוד הרב.אני חוזר ללמוד בישיבה בעז ה בא' אלול. ואני רוצה להקים גינה קטנה ליד החדר.ואני לא יודע האם ומה מותר לי לשתול/לזרוע בחודש אלול לפני שנת השמיטה הבעל ט.(חיפשתי מידע על הדברים באינטרנט וכן בחוברת שמיטה שהוצאה אך לצערי לא הצלחתי להבין בדיוק)בכללי אני מעוניין לשתול:1. לואיזה.2.נענע3. כמה פרחים (הבנתי שיש הבדל באם הפרח הוא רב שנתי או חד שנתי - למען האמת אין לי מושג מה זה אומר)4.עץ פרי מסוייםכל הנל מלבד יבוצעו בשתילה מלבד עץ הפרי שיבוצע בזריעה.תודה רבה כבוד הרב

מאור

התשובה

הרב אברהם סוחובולסקי | אב תשע"ד

שלום,

בשנת השמיטה אסורה הזריעה הנטיעה. אך גם כן אסור שהאדמה תקלוט בשמיטה, לכן יש להקפיד לזרוע ולשתול קודם השמיטה, שיעור זמן שהגדולים יקלטו קודם השמיטה.

בהלכה זמן קליטה של עץ הוא שבועיים (14 יום), ושל זרעים שלושה ימים. אכן שתילים שבאים בגוש נחשבים כקלוטים כבר ואין צורך בשיעור זמן של קליטה.

כמו כן גזרו חכמים שעצי פרי שמונים להם שנות ערלה , שתחילת חשבון השנים לא יהיה  בשנת השמיטה. לכן יש להקפיד לנטוע שלושים יום קודם ר"ה.

לאור זאת יוצא

שעץ פרי חשוף שורש, יש לשתול עד טו אב כדי יהיה 14 יום לקליטה ועוד שלושים יום לחישוב שנה הראשונה לערלה.

עץ פרי בתוך גוש עד כט אב שהרי הור כבר קלוט ויש להקפיד רק על שיעור זמן שלטושים יום קודם ראש השנה

עצי סרק חשוף שורש עד טו אלול

ירקות וזרעים עד כו אלול

חשוב לדעת שבזריעת ירקות ומיני מאכל צריך שהצמחים יספיקו להציץ מעל הקרקע (תחילת גידול הגבעולים )קודם השמיטה אחרת הגדולים יהיו אסורים באכילה מטעם גזרת ספיחים. לכן יש להקפיד לזרוע אותם זמן מספיק ולהשקות כך שקודם ראש השנה יתחיל לצמוח.

בהצלחה,

אברהם סוחובולסקי