ספיחים בגינת ירק ביתית

השאלה:

שלום רב הרב.

שאלתי היא בנושא ספיחים בגינת ירק ביתית. יש לי ב"ה גינת ירק ביתית פורחת ועולה. בשנת השמיטה בע"ה איני מתכוונת לגדל דבר, אלא לשמוט את הקרקע. אך שאלתי היא לגבי כל גידולים שכעת פורחים וצומחים. יש לי גידולים שנשתלו בשלוש מועדים שונים:

1. שיח חציל שנשתל לפני כשנה וחצי ומניב חצילים יפים ככבר מספר חודשים.

2. שיח קייל שנשתל לפני כעשרה חודשים. גדול ויפה.

3. מיני ירקות שונים שנשתלו לפני כחצי שנה: עגבניות, מלפפונים, דלעת, דלורית, חציל, חלקם כבר עברו את שיא הגדילה שלהם אבל שיח הדלעת לדוג' ממש בשיא הגדילה שלו.

הבנתי שיכול להיות שגידולים אלו נכללים בגדר ספיחים והם אסורים לגמרי למאכל בשמיטה (אם לא אעקור אותם לפני תחילת השמיטה). אך חשבתי שאולי בגלל שזה שתילות ותיקות- בין חצי שנה לשנה וחצי אולי זה לא נכלל באיסור ספיחין.

אשמח לקבל את תשובתכם בענין. האם עלי לפני תחילת השמיטה לעקור את כל הקים מפני איסור ספיחין או לא?

התשובה

הרב דוד אייגנר | אלול תשע"ד

ב"ה

איסור ספיחין למעשה הוא רק בירקות וצמחים חד שנתיים שנבטו בשמיטה עצמה, כל מה שנבט לפני השמיטה אין בו איסור ספיחין.

לכן כל הצמחים שמובאים בשאלתך, נבטו לפני השמיטה- ואין צורך לעקרם. כמובן שבכל ירק שתלקטי במשך שנת השמיטה יש לנהוג בו קדושת שביעית.

בברכה,

דוד אייגנר,