עץ שנשתל לפני ראש השנה

השאלה:

שלום הרב,

בשנה שעברה כשבועיים לפני ראש השנה נטעתי גפן בגינה. מדובר בעץ בוגר שנלקח ממטע ושהה כשנה בעציץ נקוב על הקרקע 1. האם נדרש לעקור אותה מכיוון שנשתלה שבועיים בלבד לפני שמיטה? 2.במידה ולא האם ניתן להשתמש בפרות? 3. האם מותר לקשור את קצה הענף כך שיכוון למקום מסוים?

בתודה מראש

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אם הפרטים מדוייקם וברורים, דהיינו שמהמטע הועבר ישירות לעציץ נקוב והגוש היה מספיק גדול, ועמד על גבי הקרקע עצמה, ולאחר מכן הוחזר לאדמה כאשר הגוש שלם, א"כ אין צריך לספור שנות ערלה חדשות. אפשר להמשיך לאכול את הפירות. אם חסר אחד התנאים דהיינו שהגוש לא היה מספיק גדול בשעת העקירה מהמטע או בשתילה החווזרת, וכן אם לא עמד ישירות על האדמה יש למנות שנות ערלה חדשות.

שבת שלום בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ