עקירת חוטרים מפריעים בשמיטה ומצד השחתת עץ פרי

השאלה:

יש לי בגינה עץ דובדבנים הגרעינים שלו מתפזרים בגינה ומוציאים חוטרים רבים. גם יוצאים חוטרים משרשי העץ בכל מרחב הגינה. החוטרים צומחים במקומות שאין הם רצויים בהם, בין פרחים וצמחים אחרים. חלקם גם מפריעים לגידול הצמחים האחרים, בפרט ה חזירים הצמודים לעץ המקורי. שתי שאלות:

א. האם מותר לקצוץ את החוטרים הללו מצד השחתת עץ פרי, גם כאשר הנזק הוא אסטטי בלבד, ואין בו הפרעה לגידול שאר הצמחים?

ב. האם מותר לקצוץ את החוטרים בשמיטה?יישר כוחכם.

אלימלך

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אלול תשע"ד

ב"ה

לכבוד אלימלך,

הוצאת חוטרים מהאדמה אינה נחשבת עקירת עץ פרי, כי חוטרים אלו "למיעקר קיימי" שהרי בכזאת צפיפות לא תיתכן התפתחות סבירה של עצי פרי, וכשהם יגדלו כולם יפריעו לעצים הקיימים. דוגמא לכך מצאנו במשנה "המדל בזיתים" שלפי חלק מהפירושים הכוונה שהיו שותלים הרבה עצים בצפיפות כאשר מראש ידעו שחלק ייעקרו, ואף אחד לא העלה את השאלה שיש בכך עקירת עצי פרי. וכן במס' כלאים לגבי כרם שיש בו צפיפות של פחות מד' אמות בין שורה לשורה שאם יש שם שלוש שורות לכו"ע זה נחשב כרם - כיוון "שלמעקר קיימו - רואים את האמצעיות כאילו אינן". והוא הדין כאן שמותרת הוצאת החוטרים, כי באופן כללי הם "למעקר קיימו".

לגבי פעולה כזאת בשנת השמיטה - באופן פשוט היא בעייתית כיוון שעקירת שיחים או צמחים בשטח שיש בו גידולים נוספים - יש כאן מגבלה של מראית העין שהוא מכשיר שטח לזריעה. אמנם אם זה מפריע אפשר לקצוץ עד גובה פני הקרקע באופן שישאר חלק בולט, ואחרי השמיטה להסיר את הכל.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב