שימוש בשמן שביעית

השאלה:

קיבלנו שמן זית של שביעית מיהודי שומר תורה ומצוות. לשאלתנו האם השמן הופקר בשנה השמינית נענינו בתשובה לא ברורה (לבסוף הוא אמר "כן"), האם מותר להשתמש בשמן לאכילה? (אולי מותר בו שימוש אחר?) האם אנחנו צריכים להפקיר את השמן?

ברור שלא נעשה שימוש מסחרי בשמן, אך האם יש משמעות לכך שאנחנו לא יודעים האם כמות השמן שנאספה ע"י אותו יהודי לא עלתה על הכמות המותרת בשביעית (60-75 ליטר ככול שידוע לנו)?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

יש חובה לבער כל שמן בשביעית (אלא א"כ נשאר פחות מג' סעודות). ועל כן בודאי שהשמן היה חייב בביעור.

הכמות הנזכרת היא לעניין מסחר, ובכך הכמות הנזכרת (60-75 ליטר) זה בערך הכמות שהותר לאסוף בשביעית לשנה שלמה. (15 כדים שבכל אחד 3-4 ליטר). על כן לא ברור לי שיש כאן אסור באיסוף, בכל אופן זה לא פוסל את השמן. כמו כן לא ברור אם נעשה ביעור, אבל יש הרבה פוסקים שאומרים שאם היה אונס או שכחה אפשר לבער בשעה שמקבלים. על כן נראה שאפשר כעת לבער את השמן, על ידי הפקר בפני ג' ולחזור ולזכות בכך, ולאחר מכן לאכול אותו בקדושת שביעית, כמו כן כל המאכלים שיבושלו בסיר זה יהיו קדושים בקדושת שביעית.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי