שמיטת כספים

השאלה:

אבא שלי שומר את הכסף של אחי הקטן (בן 14). כלומר ,כסף שהוא קיבל במתנה: דמי חנוכה, מתנה לבר מצווה וכו’ הוא נתן לאבי על מנת שכאשר הוא יבקש כסף הוא יחזיר לו כסף ויקזז את סכום הכסף מתוך כל הכסף שאחי נתן לו. אבי לא יחזיר לו את אותם שטרות עצמם אלא שטרות אחרים שמגעים לאותו סכום. אבי משתמש בשטרות שהוא מקבל מאחי לצורך עצמו.
א. האם אבי מוגדר כלווה של הכסף? הוא לא נהנה מכך שהוא לווה אלא אחי נהנה מכך שהוא מלווה.
ב. אם כן, האם מותר לו לתת מתנות לאחי? למרות שאסור לתת למלווה מתנה משום ריבית הרי כאן הוא ודאי נותן לו מתנות כי הוא בנו ולא משום ההלוואה שהוא כלל לא נהנה ממנה?
ג. אחי לא כתב פרוזבול . האם החוב נשמט ואסור לו לבקש מאבי כסף ("לא ייגוש את רעהו " )?
ד. אם החוב נשמט ואבי רוצה להחזיר לו את הכסף במתנה ("המחזיר חוב בשביעית רוח חכמים נוחה הימנו") האם קיימת דרך לעשות זאת בלי לקחת פיזית שטרות בסכום הנ"ל ולתת לו אותם בידים (מדובר בסכום גדול) , לכאורה , אם אבי יתן לו את השטרות בידיים במתנה ואחי יחזיר לו אותם בהלוואה הוא יוכל לבקש מאבי כסף בעתיד מכח ההלוואה החדשה, אך כעת אם יבקש כסף הוא יעבור ב"לא יגוש". (עדיף דרך בלי צורך בעדים)
אולי אבי יכול לתת לו מספר שטרות במתנה ואחי יחזיר לו אותם בתור הלוואה ואח"כ אבי יקח את אותם שטרות ויתן לו אותם שוב במתנה (בהנחה שאין כאן איסור ריבית של מתנה למלווה)? או שאולי זה נקרא שאבי החזיר לו את הלוואה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

היום אין כסף שווי השטרות הם כמין שטר חוב ועל כן אין צורך בשטרות עצמם.
אמנם הגדרת הכסף הוא כמלווה. אבל אבא יכול לתת מתנות כיוון שאין המתנות שייכות להלוואה. אבא רגיל ונותן מתנות לילדים. האיסור במתנות וכדו' שייך בתוספת בגלל ההלוואה אבל כשזה רגיל ולא שייך להלוואה אפשר לתת. לכן היום אומרים תודה וכדו'.

על כן אביך יכול להשתמש בכספים אבל חייב להחזיר בבוא הזמן.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי