נתינת פירות שביעית לעובדים זרים

השאלה:

האם מותר להאכיל פירות שביעית לעובדים זרים?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כסליו תשע"ד

כעיקרון אסור למכור פירות שביעית לנכרים (תוספתא שביעית פ"ה הל' כ"א). וכן דרשו חז"ל: "והייתה שבת הארץ לכם לאכלה -  לכם ולא לאחרים (ספרא בהר פרשה א, ו)", וכך פסק הרמב"ם (הל' שמיטו"י פ"ה הי"ג).

יש הסוברים שזהו חלק מאיסור התורה, היינו שגם לא לגרום הפסד פירות שביעית (עפ"י מקדש דוד סי' נט ס"ק ה ד"ה אמרינן).  ויש הסוברים שהאיסור הוא מדרבנן, מפאת מעלת קדושת שביעית (שבת הארץ קונטרס אחרון סי' כ ד"ה אמנם אפשר, חזו"א שביעית סי' יג ס"ק כו).

במקרים בהם העובד מקבל את משכורתו באופן סדיר, ובנוסף לכך בעה"ב התחייב לספק לו את ארוחותיו מותר להאכילו פירות שביעית, אף אם הוא פועל זר, כיוון שאז הוא "כאנשי ביתו ומאכילין אותו", כלשון הרמב"ם (שם) (שבת הארץ פ"ה הי"ג אות ד, עפ"י פאה"ש סי' כד ס"ק נח ועוד אחרונים), באותם מקרים יש להקפיד על כך שינהגו בתוצרת משנה זהירות בפירות שביעית.