אכילה בגינה הפטורה ממעשרות

השאלה: שאלה לגבי תרומות ומעשרות. יש לנו עץ גודגדנים בגינת הבית. באיזה מידה אפשר לקטוף ליד העץ ולאכול מיד בלי שיהיה צורך לעשר. ראיתי שכתבתם בשו"ת שחייבים לקטוף דווקא פרי אחד ולאכול ולא שניים. אם קטף שניים חייב במעשרות. אולי בעץ גודגדנים הדין שונה, כי כל פרי מחובר בענף נוסף לשני. כמעט ואי אפשרי לקטוף רק אחד?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ב אייר תשע"ז 14:33

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב,

אם אדם קוטף שני גודגנים הוא חייב במעשרות בתוך חצר המשתמרת שהיא קובעת למעשר, כיוון ששני פירות בתוך יד של אדם נחשבים כ"גמר-מלאכה" לאכילה, וכיוון שכאשר ישנם שני פירות בידי האדם והוא נמצא בתוך חצר המשתמרת - זה חייב בתרו"מ, בדומה לגמר מלאכה למכירה שהוא מילוי הכלים בשדה וכדו' שאסור לאכול אחריו באופן עראי.

משום כך, אין הבדל אם קל לקטוף שנים יחד או שלא - בדומה לאדם שקוטף רימון שנחשב הדבר כאחד שקטף הרבה פירות יחד, כי מותר לו לאכול גרגר בודד מהפרי המחובר לעץ. כלומר, רק אדם יקלף רימון במחובר לעץ ויאכל גרגר גרגר זה יהיה פטור ממעשר ואם לא אז הוא חייב למרות שקשה לקטוף גרגרים בודדים הרבה יותר מאשר גודגנים בודדים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב