אם מכניסים פירות לבית דרך החלון,האם הם מחוייבים במעשרות?

השאלה:

שלום רב,רציתי לשאול בבקשה אם מכניסים פירות לבית דרך החלון,האם הם מחוייבים במעשרות?תודה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ג אלול תשע"ז 10:13

פסק הרמב"ם (הלכות מעשר פרק ד הלכה א)

"אין הטבל נקבע למעשרות מן התורה עד שיכניסנו לביתו שנאמר בערתי הקדש מן הבית, והוא שיכניסנו דרך השער שנאמר ואכלו בשעריך, אבל אם הכניס תבואתו דרך גגות וקרפיפות פטור מן התרומה ומן המעשרות.כלומר כדי יהיה קביעותת למעשר שאין לאכול קודם הפרשת תרו"מ צריך שהפירות יכנסו לבית דרך שער הבית ולא בדרך שאין דרך להיכנס בה".

אלא שישנה מחלוקת (עיין דרך אמונה שם ס"ק ח)האם כל הפטור הוא שאין קביעות למעשר, ועדיין מותר לאכול אכילת עראי בלבד. אך כל קביעות למעשר אחרת תחייב את הפירות בתרו"מ. ולכן מותר ליהיה לאכול רק אם נכנסו אחד ונאכל , אחד ונאכל,  אך כאשר יצטרפו להיות שנים הרי נקבעו למעשר ואסורים באכילה עד שיפרישו מהם תרו"מ.

ויש הסוברים שכניסה דרך החלון פוטרת לגמרי ולעולם לא יתחייבו בהפרשת תרו""מ.

לכן למעשה אם יצטרפו שתי פירות או אפילו שתי ענבים יחד או הפרי נקבע למעשר ע"י שאר הדברים הקובעים למעשר (כגון בישול מליחה נכנסה השבת)יש להפריש בלי ברכה קודם האכילה.

אך מ"מ אין ראוי לעשות מעשים הגורמים להיפטר מתרו"מ כדברי הגמ' (מסכת ברכות דף לה עמוד ב) "ואמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן משום רבי יהודה ברבי אלעאי: בא וראה שלא כדורות הראשונים דורות האחרונים; דורות הראשונים היו מכניסין פירותיהן דרך טרקסמון - כדי לחייבן במעשר, דורות האחרונים מכניסין פירותיהן דרך גגות דרך חצרות דרך קרפיפות - כדי לפטרן מן המעשר".