אני מנוי בקרן המטבעות של המכון, האם המכון מפריש בשבילי גם מעשר עני או שאני צריך לתת כל פעם?

השאלה:

אני מנוי בקרן המטבעות של המכון, האם המכון מפריש בשבילי גם מעשר עני או שאני צריך לתת כל פעם? ואם המכון אינו מפריש מעשר עני מה הדרך הנכונה והטובה להפריש מעשר עני? מה דין לימונים עכשיו משר שני או עני?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ז טבת תשע"ח 10:00

שלום

1. ניתן להיות מנוי לבית האוצר לנושא אחד והוא חילול מעשר שני, דהיינו שהמנוי לא צריך לדאוג למטבע המוכן לחילול מעשר שני ומסתך על מטבע שנמצא ברשותנו עבורו.

כמו כן ניתן להיות מנוי לנתינת מעשר ראשון ומעשר עני . דהיינו שבעל הפירות בשעת הפרשת תרו"מ קובע שעשירית מן הפירות הם מעשר ראשון וכן עשירים נוספת מעשר עני.  ברגע זה יש לבעלים בתוך פירותיו פירות שצריך ליתן אותם ללןי ולעני.  ומי שמנוי לבית האוצר התשלום שנותן הוא למעשה נתינת הלוואה ללוי ולעני מסויים קבוע לבעלים(מכירי לווים ומכירי עניים) וברגע שקראת שם מעשר ראשון או מעשר עני זוכה  הלוי המסויים או העני המסויים בפירות. אך הלוי או העני מוכן ורוצה להשאיר את הפירות בידך תמורת קיזוז ההלוואה שקיבל מן הבעלים. ובכך המנוי לבית האוצר זוכה לאחר שמפריש מעשר ראשון ומעשר עני לקיים מצוות נתינת הפירות לללוי או לעני (אף שבפועל הפירות נשארים ביד הבעלים.

אם כן יש לברר אם אתה מנוי רק לחילול מעשר שני או גם לנתינת מעשר ראשון ומעשר עני.

2.  הלימונים הנקטפים עכשיו (טבת תשע"ח) הם חנטו בשנה שניה לשמיטה ודינם שחייבים במעשר שני .