אני מנוי לבית האוצר, מה עושים עם מעשר עני? לדעתי זה לא מופיע בנוסח ההפרשה. אשמח לקבל תשובה

השאלה:

חידשתי מנוי בקרן של המכון. קיבלתי את המגנט עם סדר הפרשת תו"מ. אולי לא הבנתי... השנה הרי זו שנה שלישית. מה עושים עם מעשר עני? לדעתי זה לא מופיע בנוסח ההפרשה. אשמח לקבל תשובה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ז חשון תשע"ח 12:32

שלום

חידשת את מנוי על כל חיובי המעשרות דהינו חילול מעשר שני ונתינת מעשר ראשון ללוי ונתינת מעשר עני לעני .

את המעשר השני שאתה מפריש , אתה מחלולו על מטבע הנמצא ברשותינו שאנו דואגים שיהי תמיד ריק ע"מ שהחילולים שאתה מחלל יחולו. כמו כן מבערים אותו בזמן חיוב ביעור מעשרות.

את המעשר ראשון ומעשר עני שאתה מפריש  , למעשה הואיל ואתה מנוי לנתינת מעשר ראשון ומעשר עני, פרוש הדבר שעלות המנוי ניתן כהלוואה לללוי מסיים ( מכירי לווים) וכן לגבאי צדקה מסויים (מכירי עניים) וברגע שקראת שם מעשר ראשון או מעשר עני על הפירות, מיד זכו בפירות אילו הלוי או העני, והואיל והלוי או העני חייב לך סכום מסויים הוא מעוניין לפרוע את חובו באמצאות פירות השייכים כבר לו ומחזיר אותם (למעשה אתה משאיר אותם ברשותך) לך כפירעון חובו, והם שלך .

לכן ברגע שנעשת מנוי לניתנת מעשר ראשון ומעשר עני התקיימה השלב ההלוואה לללוי או לעני ווהנתינה מתבצעת במידי בלא צורך באמירה מסויימת ופירעון ההלוואה ע"י הלוי או העני, לכן לא מוזכר שום דבר בנוסח ההפרשה