אני קונה הרבה פירות וירקות רציתי לשאול בקשר לבית האוצר. עשיתי מנוי לבית האוצר האם יש חשש שהסכום ששילמתי לא יספיק למימון כמות הפירות שאני צריך להפריש

השאלה:

לרב שלום אני קונה הרבה פירות וירקות רציתי לשאול בקשר לבית האוצר. עשיתי מנוי לבית האוצר האם יש חשש שהסכום ששילמתי לא יספיק למימון כמות הפירות שאני צריך להפריש .

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו תשרי תשע"ח 9:09

שלום

עלות המנוי מוערך לפי הערכה של כמות פירות וירקות שיש בדרך כלל בגינה פרטית ומספר החילולים שאדם יכול לעשות בדרך כלל ביום אחד או בשעה אחת

לכן לעניין חילול מעשר שני ,הרי כל הפירות מעשר שני בכל שווי שהוא מתחלל על פרוטה אחת בכל דרגת חיוב וכמות זו קיימת בדרך כלל במטבעות במיועדים לך.

לגבי נתינת מעשר ראשון ללוי ומעשר עני לעני, עלות המנוי מהווה למעשה שווי ההלוואה הניתנת ללוי או לעני, וגם כן נראה עלות ההלוואה מספקת הואיל וחיוב נתינת מעשר ראשון ללוי ומעשר עני לעני הוא רק בטבל ודאי ולא מפירות השוק שהינם כדמאי (שהרי יכול להיות ומסתבר מאוד שהפרישו כבר עליהם תרומות ומעשרות) ואם כן החיוב נתינה קיימת בדרך כלל מפירות וירקות הנקטפים מהגינה הפרטית שהיא כמות מועטת.

כמו כן ערך מעשר ראשון ומעשר עני נקבע ע"י שער הזול ולא כפי הנמכר בשווקים, ולכן שווי הפירות בכל הפרשה הוא נמוך , ובס"ה  ערך ההלואה מכסה את כמות פירות וירקות שאתה חייב לתת בתור מעשר ראשון ומעשר עני.