אתרוג תימני בתשיעית

השאלה: מהו זמן הביעור לאתרוג תימני? כידוע, אתרוגים יכולים לשהות על האילן הרבה יותר מפירות אחרים, ויש המעדיפים ליטול לארבעת המינים אתרוג גדול ממדים במיוחד (בעיקר בקהילות תימן), שלבטח היה על האילן בשנת השמיטה. די ברור לי שעדיין לא הגיע זמן הביעור כיוון שלא כלו אתרוגי השמיטה מן השדות, אבל כיוון שאני מעוניין לאוכלו לאחר החג, עליי לדעת עד מתי זה אפשרי. ראיתי באחד הפרסומים שלכם בשם הגר"ם אליהו זצ"ל שאין לו ביעור כיוון שהוא מתקיים בארץ, אבל האם אין לזה גבול כלשהו? האם ברור שהלכה זו מתייחסת גם לאתרוגים ואין הכוונה דווקא לצמחים שמתייבשים ומתקיימים כך (עמו צמחי תבלין או צמחים שנועדו לצבע)? תודה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ז' תשרי תשע"ז 11:13

בס"ד

שלום וברכת ד'

  1. 1. באתרוגים מסחריים אין בעיה בסכות תשע"ז כיוון שרוב רובם של אתרוגי שביעית (חנטה תשע"ה) נלקטו לסוכות תשע"ו או שנלקטו אחר סוכות של שמינית (תשע"ו), וא"כ האתרוגים של התשיעית הם חדשים וגדלו בשנה הראשונה לשמיטה, ויש להפריש מהם תרו"מ בברכה.
  2. 2. אתרוג שגדל בחצר הבית וידוע שחנט בשביעית יש לנהוג קדושת שביעית וראוי גם להפריש תרו"מ ויש פוטרים מתרו"מ, על כן יפריש בלא ברכה. אין חובת ביעור באתרוגים אלו.
  3. 3. אתרוג שספק אם חנט בשביעית אפשר להקל ולא לנהוג קדושת שביעית וגם לא ביעור, לעניין תרו"מ יש להפריש בלא ברכה.

אם ברצונך בתשובה מפורטת יותר אנא של  כתובת מייל, ואחזיר לך תשובה מפורטת.

חתימה טובה