ביעור בשנת השמיטה

השאלה:

שלום וברכה,

רציתי לשאול מה הטעם במצווה זו? כיצד לבצעה כיום הלכה למעשה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

אנו מקיימים מצוות ביעור על ידי פעולת הפקר של הפירות בזמן הביעור.
ההפקר נעשה לפירות הקדושים בקדושת שביעית, עדיף להביא שלשה אנשים ולומר שהפירות הקדושים הם הפקר לכל.

כל מטרת השביעית היא להראות שאין בעלות של אדם על הפירות ולכן גם בזמן הביעור צריך להפקיר לכל, שכל אחד יכול לקחת. אמנם אם אחרים לא זכו בכך גם הבעלים הראשון יכול לחזור ולזכות מההפקר. לאחר זמן הביעור אפשר לאכול את הפירות בקדושה. אמנם דעת הרמב"ם היא שביעור הכוונה כילוי הפירות אבל לא נהגו כן, אלא כדעת רוב הראשונים שאמרו שיש רק להפקיר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום שבי דרום