בת לוי הנשואה לישראל בנישואין שניים

השאלה:

שלום הרב, אני מעוניינת לעשות מנוי לבית האוצר. יש לי ילדים כהנים מבעלי הראשון ז"ל, ועכשיו אני נשואה לישראל. השאלה היא האם לעשות מנוי למסלול של ישראל או למסלול של כהנים. ובהתאם לכך, כיצד להפריש בפועל? תודה רבה! (אני בת לוי, אם זה רלוונטי)

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ב אב תש"פ 13:13

לכבוד

מיטב פוקס ביגון

שלום וברכה וכל טוב

בתשובה לשאלתך, את אכן פטורה מלתת מעשר ראשון, אך דווקא מהעובדה שציינת בסוף שאלתך שאת בת לוי הנשואה לישראל. כי אמנם עד הנישואין השניים נחשבת אלמנת כהן כיוון שיש לך ברוך ה' ילדים מבעלך הכהן ז"ל, ומסיבה זו אכן היה מעמדך כאשת כהן.

אך כיוון שנישאת ברוך ה' עם בעלך הנוכחי לאורך ימים טובים, את כבר נחשבת כאשת ישראל.

אלא שגם בת כהן או בת לוי הנשואות לישראל, פטורות מלתת מעשר ראשון מחמת הספק, כפי שנבאר בקצרה:

א. לדעת רוב המפרשים בנתינת מעשר ראשון לבת לוי שאינה נשואה, מקיימים מצוות נתינה. אולם יש דעה הסוברת שאין מקיימים מצוות נתינת המעשר כשנותנים לבת לוי רווקה.

ב. לדעת כל הפוסקים ניתן לקיים מצוות נתינה לבת ישראל הנשואה ללוי.

ג. אולם כשקיים מקרה הפוך בו בת לוי הנשואה לישראל, שאלת נתינת המעשרות לאשה זו נתונה במחלוקת, לדעת חלק מהפוסקים אין מקיימים בכך מצוות נתינת מעשר ראשון, כי מעמדה כאשת ישראל לכל דבר. אולם יש מן הפוסקים הסוברים, ניתן לקיים מצוות נתינת מעשר ראשון לבת לוי אף לאחר נישואיה לישראל.

ד. בת לוי הנשואה לישראל שמפרישה תרומות ומעשרות, יכולה להשאיר את המעשר הראשון שברשותה, והוא הדין אם בעלה או ילדיה שגרים איתה מפרישים תרומות ומעשרות שאינם חייבים לתת לאחרים.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב