הפרשת מעשרות מבצל ירוק שגדל בבית

השאלה:

קניתי בצל לבן לפני מספר ימים בחנות מסודרת (כלומר, הבצל היה מעושר). לאחר שראיתי שיוצאים ממנו עלים ירוקים, הנחתי אותו על אדן החלון בתוך כלי עם מים (כלי זכוכית, לא נקוב), וצמחו ממנו עלי בצל ירוק.
האם עלי לעשר את הבצל הירוק או שכיוון שצמח מהבצל הלבן שהיה מעושר, אין צורך בכך?
כמו כן, במידה ועלי לעשר - האם בכל פעם שברצוני לקחת כמות זעירה (של ס"מ בודדים), צריך לעשר מחדש?

תודה מראש ויישר כוח!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

לדעת רוב הפוסקים, כיוון שהגידול בבית ובעציץ שאינו נקוב, על כן יש לפסוק שלא צריך להפריש. אמנם דעת הגר"מ אליהו זצ"ל הייתה שכיוון שהוא מגדל את הירק כעת באופן מיוחד לצורך העלים, על כן הם חשובים ויש להפריש. על כן כדאי להפריש ללא ברכה.

במקרה שההפרשה היא מסופקת (כנאמר לעיל), נראה שאפשר להפריש מראש (פעם בשבוע). צריך לקחת כמות שתהא מספקת לכל הפרשה והפרשה, לשמור כמות זאת, ויש לומר נוסח המופיע במשפט כהן סי' לו. לאחר שבוע יש לקבור את המעשרות והתרומה ולעשות הפרשה לשבוע הבא, כך לא תצטרך כל פעם לעשות הפרשה.

שבת שלום
בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי