הפרשת תרו"מ מגידולי תבלינים בבית

השאלה:

כללית- מה דין הפרשת תרו"מ מגידולי תבלינים בבית, צריך או לא ואם כן מה לגבי ברכה.

ספציפית- מה הדין לגבי עלי בזילקום שגדלים בעציץ בבית. וכן בצל שהצמיח גבעולים ירוקים, מה דינם. ואם אפשר גם- מה המקור בשו"ע.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | סיוון תשע"ד

שלום וברכה

א. כל גידולי בית לעניין תרומות ומעשרות - חובת ההפרשה מהם היא רק מדרבנן - משום שמן התורה החובה היא רק "עשר תעשר את תבואת זרעך" ולא גידולי בית - אך הרמב"ם פסק שיש חובה מדרבנן הן פירות הן ירקות - כמפורש ברמב"ם בתחילת הל' מעשרות. אולם בכל גידולי הבית יש להפריש ללא ברכה, כיוון שיש פוטרים לגמרי, ולכן ספק ברכות להקל.

ב. תבלינים לעניין תרומות ומעשרות - תבלינים שנועדו לטעם בלבד כמו עלים המיועדים לחליטה לשתות את המים שלהם מה שמכונה בפי העם "תה צמחים"- צמחים אלו לדעת הרבה פוסקים פטורים מתרו"מ ויש מחייבים אם מגדלים אותם לשם כך - ולמעשה לא חילקו בין תבלינים בבית לתבלינים בחוץ, אנחנו ממליצים להפריש מתבלינים ללא ברכה הן מגידולי חוץ הן גידולי בית.

ג. בזיליקום ובצל ירקות - הם תבלינים שנאכלים וצריך להפריש מהם תרומות ומעשרות כיוון שרגילים לאכול אותם והם לא מיועדים רק לנתינת טעם - אלא הם נאכלים כמו ירקות, ולדעת כולם צריך להפריש מהם תרומות ומעשרות. אך אם הם גדלים בבית להפריש ולומר נוסח הפרשה כרגיל אך ללא ברכה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב