חלוקת המאכלים לעניין תרו"מ

השאלה:

כבוד הרבנים שלום,

אני מלמד בכיתה את סדר הפרשת תרומות ומעשרות. אני מתלבט לגבי חלוקת המאכלים לשלושה לעניין מעשר אחר: שני/ עני: עץ, ירקות, תבואה וקטניות. על פי מה נקבע לאיזה סוג נשייך כל מאכל, וכמובן האם השלב הקובע הוא חנטה בטו בשבט, לקיטה בא' בתשרי או הבאת שליש בא' בתשרי. למשל לאיזה סוג שייכים: פטרוזיליה, תירס, מלפפון, פפריקה, שמיר וכדומה.

שנות מעשר שני ועני מתחלפות: פרי עץ - חנטה לפי טו בשבט. ירקות - לקיטה לפי א' בתשרי. תבואה וקטניות הבאת שליש לפי א' בתשרי.מה דינו של תירס? האם קטנית או ירק?

תודה רבה על תשובתכם

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | תמוז תשע"ד

ב"ה

ליעקב שלום וברכה,

כל המינים שרשמת נחשבים ירק, למעט התירס שנחשב כקטניות שאם הם גדלו שליש גידול לפי השביעית זה נחשב יבול שישית אע"פ שנלקט בשביעית.

כנ"ל במעבר בין שנת מעשר שני לעני אם הביא שליש לפני ראש השנה שייך לשנה הקודמת ואם לא לשנה הבאה. לעומת זאת שאר המינים שכתבת הם ירק כולל הפפריקה שהיא פלפל חד שנתי שדינו כירק

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב