לעשר לואיזה או רוזמרין לפני הכנת תה

השאלה:

האם צריך לעשר לואיזה או רוזמרין לפני הכנת תה? אם כן, והכינו תה (שאין בו עלים בעין) או תבשיל (ובו העלים עדיין בעין) - האם צריך כעת? איך?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | אב תשע"ד

ב"ה

שלום וברכה,

את השאלה ניתן לחלק לשני סוגי צמחים:

צמחי תה שאינם משמשים למאכל אלא רק לחליטה במים רותחים, נחלקו הפוסקים אם חייבים להפריש מהם תרו"מ, ולכן המיקל שלא להפריש יש לו על מי לסמוך אף אם עושה כן לכתחילה והמחמיר תבוא עליו ברכה, אך יאמר את נוסח ההפרשה בלא ברכה לפני ההפרשה. לעומת זאת צמחים שהם נאכלים גם שמקובל להשתמש בהם גם כתבלין יש להפריש מהם תרו"מ, אם כי רוזמרין זה דבר גבולי כי הרבה אנשים לא אוכלים אותם אלא מחוסר ברירה, אך ודאי שצריך להפריש מהם תרו"מ אך ללא ברכה.

אם בדיעבד חלטו תה צמחים - אזי מי שמחמיר יכול להפריש קצת יותר  מ1% מעלי תה מאותו מין שעדיין לא הופרשו ולכוון גם על טעם העלים שנבלע במים, ואם אין לו עלים אחרים יכול לקחת תה בכמות של קצת יותר 1% אף על פי שלא נשארו עלים. וכן בתבשיל של רוזמרין שבפשטות חובה להפריש מהם תרו"מ עדיף שיקח 1% מהרוזמרין שנשאר ולכוון על הבלוע.

בברכת התורה והארץ,

אהוד אחיטוב