מעשר פרות שנקנו מהשוק

השאלה:

שלום כבוד הרב.
האם מותר לי לאכול פרות וירקות שנקנו מהשוק או מהסופר שאני לא יודע אם עישרו אותם וכל הנושא הזה וצריך בכלל לעשות את זה? ואם לא עשו אז מה אני עושה אסור לי לאכול?
ועוד שאלה בנוגע לעניית אמנים בברכות שלפני קריאת שמע בבוקר ובערב, מותר לענות אחרי הברכות שלפני קריאת שמע אמן?
תודה רבה ושבוע טוב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד
שלום וברכת ד'

א. באופן עקרוני יש לבקש תעודה שהפירות במקום שבו אתה קונה עומד תחת פקוח מעשרות של הרבנות המקומית. לסופר יש בד"כ תעודות כאלו (צריך לבדוק שהתעודה בתוקף), בשוק הדבר פרוץ יותר, ועל כן הבדיקה צריכה להיות יסודית יותר.
אם החנות שאתה קונה איננה מפוקחת, יש לחזור ולהפריש תרומות ומעשרות על כל הפירות (ללא ברכה), בלא הפרשה אין לאכול את הפירות. כדי לראות נוסח הפרשה כדאי להכנס לאתר https://secure.toraland.org.il/%D7%97%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%95%D7%A0%D7%AA/%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8/%D7%94%D7%A6%D7%98%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%95%D7%A6%D7%A8.aspx
ב. זו מחלוקת הפוסקים. לפי בני אשכנז אפשר לענות, אבל כיוון שיש החוששים לכך (בייחוד בין קהלות החסידיות) על כן יש שגומרים את הברכה עם החזן כך שאינם שומעים את הברכה מהחזן, ואינם נכנסים לספק האם לענות או לא.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי