מעשרות על רוזמרין

השאלה:

רציתי לדעת אם צריכים לעשר צמחי תבלין כמו רוזמרין לבנדר מגינה ציבורית או מגינה של בית משותף? את הרוזמרין אני מוסיפה לדגים ולעופות בדרך כלל לא נאכל אך לפעמים כן. וכן עלה דפנה שגדלים על עצים בגנים צבוריים ומשמשים לתיבול.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

לעניין עשבי תבלין שעשויים לטעם בלבד נחלקו הראשונים האם יש להפריש תרו"מ או לא, אבל בנדון שאת שואלת הרי זה עשוי גם לאכילה, דהיינו אוכלים את הרוזמרין ולבנדר, וא"כ נראה שבנדון זה יש להפריש בלא ברכה שהרי זה כקימל שאינו נאכל בפנ"ע אבל כיוון שנעשה לטעם הרי זה חייב (רמב"ם תרומות פ"ב ה"ג).
כל ירק שהוא גידולי הפקר אין בו חיוב תרו"מ, ולכן כל הגדל בגינות ציבוריות פטור מתרו"מ שהרי דינם כהפקר, אבל הגדל בגינה משותפת דהיינו מקום של בית משותף שמקפידים בו שלא יכנסו זרים אין דינו כהפקר, אולם אם אנשי הבית לא מקפידים וכל הרוצה לבוא וליטול יכול ליטול הרי זה הפקר הפוטר מתרו"מ.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי